Son Sayfa

Ünlü ressam hakkında dolandırıcılık ve sahtecilik suçlamas

Ünlü çağdaş ressam İlyas Ergin İnan ve yardımcısı Serkan Kaluk hakkında sahtecilik ve dolandırıcılık suçlamalarıyla İstanbul Cumhuriyet......

12 Şubat 2024
Ünlü ressam hakkında dolandırıcılık ve sahtecilik suçlamas

Ünlü çağdaş ressam İlyas Ergin İnan ve yardımcısı Serkan Kaluk hakkında sahtecilik ve dolandırıcılık suçlamalarıyla İstanbul Cumhuriyet…

Ünlü çağdaş ressam İlyas Ergin İnan ve yardımcısı Serkan Kaluk hakkında sahtecilik ve dolandırıcılık suçlamalarıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusu dilekçesine göre, Tasarım Fakültesi Çizgi Film Animasyon mezunu olan dijital tasarımcı H.A., son 3 yılda değerli sanat eserlerini yakından takip ederek kendi koleksiyonunu oluşturuyordu. H.A., ünlü çağdaş ressam İlyas Ergin İnan’a ait olduğunu düşündüğü ‘Dosta Selam’ isimli tabloyu satın almak için bir sanat galerisine gitti ve 8 Kasım 2023’te 100 bin liraya bu tabloyu satın aldı.

Ancak iddiaya göre, H.A. tabloyu aldıktan sonra İlyas Ergin İnan’a ait diğer eserlerin değiştirildiğini öğrendi. Panikleyen H.A., aldığı eserin fotoğrafını ressam arkadaşlarına ve bilirkişilere gönderdi. Arkadaşları ve bilirkişiler, İlyas Ergin İnan imzası taşımasına rağmen eserin sahte olduğunu belirtti. Bilirkişiye başvuran H.A., satın aldığı eserin kopya olduğunu öğrendi. H.A., İlyas Ergin İnan’ın resimlerinde uzun süredir sahtecilik yapıldığını iddia ederek, yardımcısı Serkan Kaluk’un da bu süreçte rol aldığını ileri sürdü. H.A., Serkan Kaluk’un, İlyas Ergin İnan’ın yaşlılığı ve unutkanlık hastalığından faydalanarak eserlerde değişiklik yaparak orijinal gibi yüksek fiyatlarla satışa sunduğunu öne sürdü. Bu nedenle H.A., İlyas Ergin İnan ve yardımcısı Serkan Kaluk’tan şikayetçi olduğunu belirtti.

Suç duyurusuna eklenen10 akademisyen ressam tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda; “Sonuç olarak; Prof. İlyas Ergin İnan’a ait olan eserlerde plastik sanatlara ait olan değerler belirli bir eğitim düzeyinde olduğu anlaşılan bir elin ustaca işlemesi sonucu oluşturulurken kopya olduğu iddia edilen eserlerde aynı ustalığa, titizliğe, renk bilgisine ve dahi aynı fırça tuşelerine rastlanmamıştır. Göz çehresi, elmacık kemik bölgesi ve burun pınarlarında orijinal eserde 3 numara yağlı boya fırçası tercih edilirken kopya eserlerde 5-6 numaralı yağlı boya fırçası izleri görülmektedir bu da çalışmayı hem başkasının yaptığını hem de özentisiz fırça darbeleri seçildiği göstermektedir Çalışmalarda disiplin olarak birbiriyle uyuşmayan nüanslar uzman olmayan bir göz tarafından dahi fark edilecek kadar belirgindir.” denildiği öğrenilmiştir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ